Selasa, 14 Disember 2010
Apam Salju
Bahan-bahan:
-2 cawan nasi
-2 cawan tepung gandum
-2 cawan tepung beras
-1 cawan gula merah ( Saya tak letak )
-3/4 cawan gula pasir ( Saya letak 1 1/2 cawan )
-2 1/2 cawan air
-2 sudu yeast mauripan
-Kelapa putih dan sedikit garam
Cara-cara:
-Blender nasi dan air hingga hancur
-Setelah nasi hancur, masukkan gula dan blender lagi
-Dalam bekas yang lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yeast
-Masukkan nasi yang diblender tadi ke dalam bekas tepung dan kacau rata
-Perap 3 jam ( Saya perap 2 jam je )
-Setelah bancuhan naik, sapu sedikit marjerin pada acuan
-Tuang adunan ke dalam acuan
-Kukus selama 20 minit
-Hidang bersama kelapa putih yang telah digaul dengan sedikit garam
Sumber : Yatie - Terima kasih...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
10 ulasan:
salam..
Oh kuih ni panggil kuih apam ke..selalu makan x tau nama hehe..
sedap ! saya suka kuih apam...tapi jarang buat....he3x
ozzy:hehehe......ni lah kuih apam namanya.
sonata anak kancil;baru pertama kali buat ni,nasib baik jadi klau x jadi hai masuk tong sampah lah jwbnya.
biasa makan kuih apam ni bila amak buat..pernah sekali tu beli apam tepung beras kat makcik jual nasi lemak..best gak! apam ni ada banyak jenis rupanya..
sori..terlebih type..'mak' and bukannya 'amak'..hehehe..
sue:mmg apam ada bnyk jenis
saya memang suka apam ni....tapi tak pernah buat versi salju...
hanis;boleh lah cuba buat ni
wahh..nak sikittttt..hehe
jai:jemput2 ,jamu mata
Catat Ulasan