---------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan:
Ikan bilis }Goreng, angkat dan tapis
2 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, 18 tangkai cili kering }Di blender
Halia }Dihiris
Air asam jawa
Garam dan sedikit gula
---------------------------------------------------------------------------
Cara-cara:
Tumis bahan yang diblender dengan api perlahan
Biar sampai pecah minyak
Setelah pecah minyak, masukkan sedikit gula
Masukkan halia dan air asam jawa
Setelah kuahnye pekat, masukkan garam dan ikan bilis
Jika telalu pekat boleh tambah sedikit air
Tutup api
9 ulasan:
sayapun suka masak macamni
memang kalau ada petai lagi sodaaaappp.....meriahya ikan bilis nyer tuh..alamak lupa nak amik tag
HAMSINI: Samelahh
izahdaut: Tulah, sayang takdek petai...
~aSHa~: Bolehlah untuk makan sendiri...
salam..
nampak sedap sambal tumis ikan bilis tuu...terliur saya..huhu
em..sedapnyer...
fulamak...makan dgn nasi lemak, terangkat abis..
Cik Amy Sensei;klau isi petai lgi best ni
ziela;boleh lh
sweetsal;mkn dgn nasi lemak mmg sesuai ni
sedapnya
kniedaz;boleh lh
Catat Ulasan