Welcome to MATAHARI71

Text generator

Pengikut

Jumaat, 25 Jun 2010

Sambal Tumis Ikan Bilis

Assalamulaikum semua...Sambal tumis ni yang dua hari lepas...Saje nak post ari ni. Tapi sayang tak ade petai. Kalau ade petai lagi sedap. Ade jugak cari petai kat pasar tani tapi tak jumpe, mungkin bukan musim die kot. Memang susah sikit nak jumpe petai yang fresh, kalau ade pun, yang dah siap dibuang kulit. Petai yang macam ni biasanye banyak ulat. Takpelah lain kali kite isi petai pulak.
---------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan:
Ikan bilis }Goreng, angkat dan tapis
2 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, 18 tangkai cili kering }Di blender
Halia }Dihiris
Air asam jawa
Garam dan sedikit gula
---------------------------------------------------------------------------
Cara-cara:
Tumis bahan yang diblender dengan api perlahan

Biar sampai pecah minyak
Setelah pecah minyak, masukkan sedikit gula
Masukkan halia dan air asam jawa
Setelah kuahnye pekat, masukkan garam dan ikan bilis
Jika telalu pekat boleh tambah sedikit air
Tutup api

10 ulasan:

HAMSINI berkata...

sayapun suka masak macamni

izahdaut berkata...

memang kalau ada petai lagi sodaaaappp.....meriahya ikan bilis nyer tuh..alamak lupa nak amik tag

~aSHa~ berkata...

thumbs up...

MATAHARI berkata...

HAMSINI: Samelahh
izahdaut: Tulah, sayang takdek petai...
~aSHa~: Bolehlah untuk makan sendiri...

Cik Amy Sensei berkata...

salam..

nampak sedap sambal tumis ikan bilis tuu...terliur saya..huhu

ziela berkata...

em..sedapnyer...

sweetsal berkata...

fulamak...makan dgn nasi lemak, terangkat abis..

MATAHARI berkata...

Cik Amy Sensei;klau isi petai lgi best ni
ziela;boleh lh
sweetsal;mkn dgn nasi lemak mmg sesuai ni

Kniedaz berkata...

sedapnya

MATAHARI berkata...

kniedaz;boleh lh

Recent Visitors