Rabu, 29 Disember 2010
Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
-Nenas
-3 cawan santan
-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-Sedikit udang kering
-Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
-3 sudu besar sebuk kari ikan
-5 tangkai cili kering
-2 sudu besar gula
-Garam
Cara-cara:
-Potong nenas dan ketepikan
-Blender bawang merah, bawang putih, udang kering dan cili kering
-Tumis bahan yang diblender hingga kering
-Masukkan serbuk kari
-Biar hingga pecah minyak
-Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
-Biar hingga kuah pekat
-Masukkan santan
-Apabila sudah mendidih, masukkan gula, garam dan nenas
-Biar nenas empuk, tutup api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
6 ulasan:
Salam Kak Ana.. sedapnyer pajeri nenas.. erma suker.. tu yang laju2 datang... nak sikit.. boleh..
salam
hamalakkkk... sedapnya pajeri nenas tu... keke
wahhhhhhhhhhhhh..
sedapnya...
halamanku;wslm.nk skit....jemput2.
my little diary:wslm.hehehe.
ena;jemput jamu mata
Salam MATAHARI
Kalau dapat PAJERI NENAS dgn ikan masin goreng, tak nampak bapa mertua walau jalan di depan. Tapi sekarang, dua-dua kena kurangkan, sebab bimbangkan padah santan & garam.
Gambar pajeri cantik, secantik rasa. Thanks for sharing.
temuk;btol tu klau mkn pajeri nenas dgn ikan masin mmg sedap
Catat Ulasan