Bahan-bahan:
-Ayam ( dipotong )
-3 mangkuk santan pekat
-3 mangkuk santan pekat
-15 tangkai cili kering
-15 tangkai cili api
-8 batang serai
-3 biji bawang besar
-6 biji bawang putih
-Sedikit halia dan lengkuas
-Daun kunyit ( dihiris nipis )
-Daun limau purut
-1 sudu kecil jintan manis
-1 sudu kecil jintan putih
-1 sudu kecil rempah biji
-Sedikit gula merah
-Garam
-Kerisik
Cara-cara:
-Ayam dipotong, basuh dan ketepikan
-Sagai jintan manis, jintan putih, rempah biji dan lada kering, ketepikan
-Blender bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, cili api, serai dan bahan yang disagai tadi
-Tumis semua bahan blender hingga pecah minyak
-Masukkan santan, daun kunyit dan limau purut
-Masukkan ayam
-Masak hingga pekat
-Masukkan garam, gula merah dan kerisik
-Setelah nampak pekat, tutup api
Tiada ulasan:
Catat Ulasan