Bahan-bahan:
-1 1/2 cawan tepung gandum ( saya tambah dua sudu besar )
-3/4 cawan gula atau 1 cawan gula
-1 cawan air daun pandan
-2 sudu besar tepung ubi
-2 cawan air biasa
-Sedikit pewarna hijau
-Sedikit air kapur
-Kelapa parut putih ( digaul bersama gula dan garam )
Cara-cara:
-Campur semua bahan kecuali kelapa parut putih ke dalam blender
-Blender hingga sebati
-Sapu sedikit marjerin pada acuan dan tuang adunan ke dalam acuan
-Kukus selama 1/2 jam
-Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu baru dikeluarkan dari acuan
-Hidang bersama kelapa parut putih
5 ulasan:
sedapnya....
kenapa kuih kasui yg biasa saya beli tu tak sama mcm ni??
ena: boleh lh utk mkn sndri.
ozzy:kuih yg buat sndri x pe lah nk isi dlm acuan lompang.klau nk isi dlm loyang pun boleh jg.
Salam sun71...liz singgah nak tengok kusoi akak..sedap nampaknya? follow liz jika belum yer...
liz:terima kasih singgah cni,jemput dtg lgi.akak dah follow liz.
Catat Ulasan