Bahan-bahan:
-Terung ( dibelah )
-2 mangkuk santan
-4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan sedikit udang kering ( ditumbuk )
-Bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
-3 sudu besar rempah kari ikan ( dibancuh dengan sedikit air panas )
-Garam
Cara-cara:
-Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau
-Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
-Masukkan santan dan kacau hingga kuah pekat
-Masukkan terung dan garam
-Setelah terung lembut, tutup api
6 ulasan:
Salam.. Kak Ana.. feberet Paceri Terung dah mari...he he he ader lagi x cukup sepinggan ops... he he he
wslm:jemput2 jamu mata ya.hehehe
nak sikit..pebret ni..
mertua saya suka sgt lauk terung mcm ni...
norlie:jemput2 jamu mata ya.
zuwairi:terima kasih singgah cni.jemput dtg lagi.
Catat Ulasan