Bahan-bahan lapisan hijau:
-1 cawan tepung beras
-3 cawan air
-Pewarna hijau
-1 sudu besar air kapur
Cara memasak lapisan hijau:
-Satukan semua bahan di atas dalam periuk
-Masak dengan api perlahan
-Setelah pekat, dan masak, tuang dalam bekas
Bahan-bahan lapisan putih:
-3 cawan santan pekat
-1 cawan tepung beras
-Sedikit garam
Cara memasak lapisan putih:
-Satukan semua bahan di atas dalam periuk
-Masak dengan api yang perlahan
-Setelah pekat dan masak, tuang dalam bekas
Bahan-bahan pulut:
-Pulut
-Sedikit pewarna merah
-Sedikit garam
-Santan ( 1 cawan atau ikut sukatan pulut )
Cara memasak pulut:
-Masak seperti masak nasi
Bahan-bahan kuah:
-Gula merah ( masak dulu dan tapis )
-1 cawan air
-2 helai daun pandan
Cara memasak kuah:
-Masak semua bahan di atas hingga mendidih
10 ulasan:
dah lama tak mkn, dulu ms bulan puasa, mak saya sllu buatkan...sedapnya!!!!
riha NCL:terima kasih singgah cni
sukanya.. dgn lompat tikam. tapi rajin beli la, buat tu belum penah lagi ^_^
ain:saye pun suka jg tapi klau bli sikit sgt , tak puas nk mkn.
sedap ni. antara kuih feberet saya. tp x penah lg mkn versi yg dgn pulut ni...
inaku79:klau mkn dgn pulut lagi sedap
assalamualaikum - mala belum pernah makan lompat tikam! teringin nak cuba. singgah my blog ambil award. have a nice day!
mala:wslm.terima kasih singgah cni.nnti saye ambik award ya
sedapnya...suka makan ni.tp kita sorang je yg suka makn.sudahnya jd malas nk buat.beli je klu teringin tu.klu dkt rmh nk je sya dtg beli..hihii
chempaka aziz:ya lah klau kita sorang je yg mkn lbih baik bli je klau buat pun membazir je kan?
Catat Ulasan