Khamis, 13 Januari 2011
Pulut Serikaya
Bahan lapisan bawah:
-2 cawan pulut
-2 1/2 cawan santan campur sedikit garam
Cara masak lapisan bawah:
-Kukus pulut hingga masak
-Setelah pulut masak, sejukkan sebentar
-Sapu sedikit minyak pada loyang dan masukkan pulut tadi
-Tekan-tekan sedikit pulut dan ketepikan
Bahan lapisan atas:
-2 cawan santan pekat
-1/2 cawan gula
-1/2 cawan air gula merah ( Gula merah dimasak terlebih dahulu, tapis dan dapatkan 1/2 cawan )
-1/2 cawan tepung gandum
-2 sudu besar tepung jagung
-2 biji telur
-Sedikit garam
Cara masak lapisan atas:
-Campur semua bahan dan blender
-Tuang ke dalam periuk, masak sebentar
-Setelah pekat, tuang ke atas pulut tadi
-Kukus hingga masak
Sumber : Blog Hanieliza
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
10 ulasan:
Salam Kak Ana, apa khabar? sedapnya nengok pulut serikaya ni...lama tak buat ni..:)
nieza:wslm.baru prtama kali cuba ni ,keras skit.
sedapnya.. ena pun suka pulut serikaya nie.. tp nak buat tak berbaloi la kak.. sbb ena je yg suka.. huhu..mintak sikit.. hihi :P
salam..
Serikaya dengan serimuka tu kuih yg sama ke?
ena:btol lah ena kalau kita sorang je yg suka lebih baik beli je xde lah membazir.
ozzy:lebih kurang lah tapi pulut serikaya guna gula merah ,serimuka warna hijau sbb guna sdikit air daun pandan & perwarna hijau.hehe mcm pakar masak plk,saya pun baru blajar sikit2 pozi
thankz sudi follow blog PDR ... salam sy dr Pekan
azhanie;sama2
Salam ziarah, dtg mlm2 nk mengintai pulut srikaya ni..dh lama x buat tengok kat sini dah teringin balik nak makan :)
azlina;terima kasih sudi singgah
Catat Ulasan