Assalamualaikum semua...Arini masak lemak rebung. Rebung ni beli kat pasar malam SS 17,Petaling Jaya. Hargenye RM2.oo sebungkus. Kalau dah dimasak dapatlah semangkuk kecil. Kat bandar takdelah macam harge RM2.00 kat kampung. Kalau rebung yang kat kampung mungkin dapat satu mangkuk besar dengan harge RM 2.00 tu...Paham-paham sajelahh kat bandar semuanye mahal.
-------------------------------------------------------------
Bahan-bahan:
Rebung Jeruk }Rebus sebentar, angkat dan tapis
Sedikit ayam
Santan
14 tangkai cili api, Sedikit ikan bilis, 4 ulas bawang kecil, 2 ulas bawang putih }Ditumbuk
Serbuk kunyit
Sedikit minyak
Serai }Diketuk
Garam
------------------------------------------------------------
Cara-cara:
Tumis semua bahan yang ditumbuk dengan sedikit minyak
Masukkan ayam
Masukkan santan dan serai
Masukkan rebung, serbuk kunyit
Setelah mendidih, tutup api
6 ulasan:
Salam Ana, sedapnya lauk rebung tu..dah lama akak tak mkn sayur ni...kecurnya...
Yatie: Saye pun dah lame tak makan...
salam
sedapnye..kite mmg suke lauk2 camni..
Datin El: Saye pun memang suke lauk-lauk kampung ni...
aduhai sedapnye..
nak kena test lepas ni :)
kamalia;bolehlh cuba
Catat Ulasan