Assalamualaikum...Pulut ni buat ari Jumaat lepas, untuk minum pagi...Senang jee nak buat pulut ni.
-----------------------------------------------------------------------
Bahan untuk pulut:
Pulut( Direndam dahulu )
Santan
Sedikit garam
-----------------------------------------------------------------------
Cara masak pulut:
Pulut dikukus sebentar (10-15 minit )
Angkat pulut, isi dalam bekas
Gaul atau kacau pulut dengan santan dan sedikit garam
Setelah pulut digaul rata, kukus semula hingga masak
-----------------------------------------------------------------------
Bahan untuk inti:
Kelapa parut ( Putih sahaja )
Setengah cawan air gula merah ( Gula merah dimasak terlebih dahulu, kemudian tapiskan )
Satu sudu gula putih
Daun pandan
-----------------------------------------------------------------------
Cara masak inti:
Masak air gula
Masukkan kelapa parut
Masak dengan api perlahan
Isi daun pandan
Tunggu hingga air gula kering sedikit
Tutup api
6 ulasan:
Goner dah bebas drp virus blog deme nei..baguslah.
akuanakpahang: dah ok dah lepas tukar template
a kl citizen: emmmm
SALAM..
ermmm..
yum yum yummie
sedapnya..
zulkbo: yelahh zul...sedap dimakan sesekali
yummy pulut inti lame xmakn...
sedapnyerr kalo balut daun pisang kan....:)))
wanie mat zin;ya lh klau bungkus dgn daun pisang lgi sdap
Catat Ulasan