Assalamualaikum semua...Hari ni masak kari ikan tongkol. Mulanye nak masak asam pedas, tapi takdek daun kesum. Asam pedas kalau takdek daun kesum tak sedap. Tu yang masak kari jee...
---------------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan:
Ikan tongkol
1 bungkus kecil rempah kari ikan
Santan
3 biji kentang
1 ulas bawang besar ( Dihiris )
5 ulas bawang merah ( Dihiris )
3 ulas bawang putih ( Dihiris )
Halia ( Dihiris )
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Kerisik
Daun kari
Sedikit garam, halba dan asam keping
---------------------------------------------------------------------------
Cara-cara:
Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari
Masukkan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis
Masukkan rempah kari ikan
Biarkan sebentar
Masukkan ikan tongkol dan santan
Masukkan kentang, garam dan asam keping
Masukkan kerisik dan halba
Biarkan hingga mendidih
Hidangkan
11 ulasan:
nampak sedap.. boleh cuba niii....
boleh lh cuba .resepi yg ringkas2 je......
salam..
alahai..sedapnya...thanks for sharing
sama2 siti ruhayu
salam,
dok melawat tengah malam ni nengok lauk tu terasa lapar pula..
poskan kat sini skit leh?
salam Ana,
Sedapnya kari kepala ikan ni...kecur je di buatnya...nak rasa sikit..kuahnya pun jadilah..
salam. saya suka resepi yang simple tapi sedap sebab masa saya utk memasak agak limited kecuali during weekend.
tq share byk resepi :)
penjejak maya;boleh cube...resepi mudah
bujang susah;jauh sangatla...hehehe
yatie; raselah...
intah rh;same-same...
uiiiiiiiii.. bestnya
bujang susah;saje jamu mata
Catat Ulasan