Mi Lidi |
Mi Lidi yang dah siap direbus |
Kuah Mi Lidi |
Siap untuk dimakan |
Bahan-bahan:
-Mi lidi
-1 cawan gula merah
-1/2 cawan air ( untuk masak gula merah )
-1/2 cawan gula putih
-2 helai daun pandan
-5 mangkuk santan
Cara-cara:
-Masak gula merah dengan 1/2 cawan air, tapis dan ketepikan
-Rebus mi lidi hingga kembang, angkat dan toskan
-Masukkan santan, air, gula merah, gula putih dan daun pandan ke dalam periuk besar.
-Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa dikacau
-Setelah kuah nampak pekat atau sedikit mendidih, masukkan mi lidi yang sudah direbus tadi
-Kacau seketika, tutup api
1 ulasan:
as-salam
menarik sgt resepi ni ana..tetapi sedap ke mi lidi ni mkn dgn kuah pengat..
Catat Ulasan