Welcome to MATAHARI71

Text generator

Pengikut

Rabu, 30 Mac 2011

Masak Lemak Jantung Pisang


Bahan-bahan:
-Jantung pisang ( dihiris nipis )
-15 tangkai cili api, 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, sedikit ikan bilis dan kunyit hidup ( Ditumbuk )
-1 batang serai ( dititik )
-1 helai daun kunyit
-3 mangkuk santan
-Garam

Cara-cara:
-Jantung pisang direbus sebentar, angkat dan buang air rebusannya
-Masukkan santan, bahan-bahan yang ditumbuk, serai dan daun kunyit ke dalam periuk
-Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu
-Setelah kuah agak pekat, masukkan jantung pisang dan garam
-Setelah mendidih tutup api

5 ulasan:

Unknown berkata...

Assalamualaikum...

Masak lemak jantung pisang...lama tak makan...

HALAMANKU berkata...

Salam kak Ana.. sedapnyer. lama x mkn masak lemak jantung pisang.. erma suker makan lauk2 kampung ni.. wah selera ++..

MATAHARI berkata...

linrosly:wslm.klau ada ikan masin lagi brselera ni.
halamanku:wslm.sama lah kita,mmg lbih suka lauk2 kmpung.

ady berkata...

as-salam
wow!sedapnye lemak jantung pisang, mkn dgn sambal belacan lagi power...

MATAHARI berkata...

ady;btol tu ady klau ada sambal belacan lagi sedap