Bahan-bahan:
-Kelapa parut ( putih sahaja )
-1 cawan gula merah ( Masak dengan sedikit air dan tapis )
-3 sudu besar gula putih
-2 helai daun pandan
Cara-cara:
-Masak air gula merah hingga mendidih
-Masukkan gula putih
-Masukkan kelapa parut dan daun pandan
-Masak dengan api perlahan sambil kacau selalu
-Setelah air gula agak kering, tutup api
7 ulasan:
Assalamualaikum Ana...
Mak Kak Lin Suka Buat Inti Ni Dah Simpan Dalam Peti Sejuk. Kalau Teringin Nak Buat Kuih Koci Ke Atau Kuih Ketayap Tinggal Ambil Jer...
linrosly:btol tu kak lin mmg langkah yg bijak sbb inti ni bnyak jenis kuih yg boleh kita buat.
ana... mintak sikit... boleh buat kuih ketayap or puteri mandi ni..;)
ain;trima kasih sudi singgah cni
as salam ana..
sama la kita..suka buat dan simpan inti dirumah..senang nak buat kuih..bila bila nak.
satu lagi petua nak buat inti..arwah mak ajar..masuk kan air kelapa sekali..
Hello MataHari, I really love your callsign....this name goes back a long way, to Europe during 2nd WW too.
I love your this coconut inti. Anything ada coconut saya suka.
What you use this for? Buat pulut inti?
Anyway, your this coconut inti looks really good, sedap best tu.
Have a pleasant weekend and keep a song in your heart.
Best regards, Lee.
kak erna:terima kasih sudi kongsi petua;
uncle lee:thx. inti kelapa ni memang untuk pulut inti. terima kasih sudi lawat blog ni
Catat Ulasan