Welcome to MATAHARI71

Text generator

Pengikut

Sabtu, 27 November 2010

Kek Masam Manis




Bahan-bahan:
-8 biji telur
-1 cawan marjerin
-3 1/2 cawan biskut lemak Hup Seng ( Mesin kering hingga hancur )
-1 1/2 cawan susu pekat
-1 sudu vanila
-Asam Haw Flakes


Cara-cara:
-Pecah telur, asingkan putih telur dan kuning telur
-Pukul putih telur hingga kembang, masukkan marjerin dan susu
-Pukul sebentar, masukkan kuning telur dan vanila
-Masukkan biskut lemak dan gaul rata
-Bahagikan kepada 4 bahagian
-Isi pewarna yang berlainan
-Saya sukat 3 senduk untuk setiap bahagian
-Kukus selapis demi selapis
-Setelah masak lapisan yang mula-mula, angkat
-Susun asam dan tuang lapisan yang kedua
-Kukus sehingga habis 
-Sejukkan dulu, baru potong


P/S : Seeloknya alas dengan kertas minyak dan sapu marjerin pada kertas minyak

9 ulasan:

mamawana berkata...

Cantik...sweet.....sodap tuuuu

Ena berkata...

wow!!

menarik & tertarik la....

MATAHARI berkata...

mamawana:klau nk tau rasanya kna lah cuba buat .
Ena:cerewet skit nk membuat kek ni . ambik masa lama skit utk menyiapkanya.

Unknown berkata...

wah nampak sedap ni....nak tanya skit...kek ni guna tepung apa yer?..tak nampak pula akak tulis tepung.

MATAHARI berkata...

nieza:sya tak gunakan tepung kek ni

Yatie berkata...

Salam Ana,
Yatie mmng suka kek asam manis ni...tapi tak pernah guna biskut lemak, biasa guna biskut tawar keras jek..

MATAHARI berkata...

yatie:boleh jg guna biskut tawar

cekodok berkata...

mmg lecehkan wat kek ni tapi sedap...

MATAHARI berkata...

cekodok:btol2 mmg cerewet skit nk buat kek ni tapi sedap.puji sendiri...hehehe