Welcome to MATAHARI71

Text generator

Pengikut

Selasa, 22 Jun 2010

Pulut Ikan Masin


Assalamulaikum semua...Sarapan pagi ni.......Makan pulut dengan ikan masin + kelapa parut. Pulut kalau nak masak macam masak nasi atas dapur api pun boleh jugak, tapi saye lebih suke kukus. Pulut kalau dikukus tak lah lembik macam masak nasi tu...Rasenye pun lebih sedap kalau dikukus. Terpulanglah kepade selera masing-masing.
--------------------------------------------------
Bahan pulut:
Pulut }Direndam
Santan
Sedikit garam
--------------------------------------------------
Cara masak pulut:
Pulut dikukus sebentar ( 10 minit )
Angkat pulut, isi dalam bekas, pulut digaul dengan santan dan sedikit garam
Setelah sekata, kukus semula selama 15 minit
-------------------------------------------------
Untuk kelapa:
Kelapa parut ( Putih sahaja )
Kelapa digaul dengan sedikit garam dan gula
-------------------------------------------------
Ikan masin

12 ulasan:

izahdaut berkata...

teringat kat kampung plak menu mcm ni..sob sob..

MATAHARI berkata...

izahdaut;btol2.klau kt kg mmg suka mkn pulut ni tmbah musim2 hujan,kena plk ada air kopi.

windi berkata...

mmmm...sedapnya..sekarang ni jarang makan macam ni..

MrNamiruz berkata...

peberet...bg aku yg dilahirkan kat kg, ni la food yg plg best..xpnh jemu suap ke mulut..:)

Y@D@M berkata...

lau kat trg ni pgil pulut nyor :-)
best ni...tambah2 lagi mkn time hujan

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

ya Allah..dapnye

nak2 lagi time hujan2..dah lam atak makan...rindu kg..huhu

izahdaut berkata...

ya saya orang pahang..org lipis..ana org pahang ke?kat ner?

ain (sweet thots) berkata...

macam best je. tapi ikan masin apa yg sesuai ngan pulut camni? kita ni asal belah selatan, x biasa pulak makan mcm ni, kalau pulut, yg pandainya makan ngan rendang je or buat kuih ;)

MATAHARI berkata...

windi;boleh cuba bt sndri ni
MrNamiruz;memang sedap mkn pulut tambah2 lgi klau ada air kopi
Y@d@M;Ya lh sama jg lh ni pulut klapa dgn nyor.
rose...@IbuRafiq;mmg kt kg suka mkn pulut mcm ni ringkas
izahdaut;sya org jengka
ain(sweet thost);pulut mcm ni biasanya org belah utara yg suka mkn.maklum lh sebelah ayah sya org utara

maz berkata...

Slm knjungan bls kak ana..kita pngil kak ye..kita nk msuk 35..mksih ye kak sdi sngah dpur kcik kita tu..kita link kak jgk ye...trngat msa kecik2 kat kmpung dlu..slalu mkn plut nga ikn kering ni..pastu kelapanya tu gaul nga gula skit..cdpnyeee..

rasli berkata...

kalau makan dgn ikan masin Gelama jeruk lagi sedap..

MATAHARI berkata...

maz; mmg kt kg suka mkn pulut mcm ni.
rasli;bagus jg idea tu nnti boleh lh cuba

Recent Visitors