Pertama kali buat, tak reti lipat..Senget menget
Bahan inti:
-3 biji kentang dipotong dadu
-2 biji bawang besar dipotong dadu
-2 ulas bawang putih dicincang
-2 sudu besar rempah kari ( dibancuh dengan sedikit air panas )
-Minyak untuk menumis dan menggoreng
-Garam dan gula
Cara untuk memasak inti:
-Tumis bawang besar dan bawang putih
-Masukkan rempah kari dan kentang
-Masak hingga kentang empuk
-Masukkan sedikit air, garam dan gula
-Masak hingga kering
-Angkat dan ketepikan
Bahan untuk samosa:
-Kulit popia
-Inti yang telah dimasak tadi
-Telur
Cara untuk memasak samosa:
-Letak inti di tengah kulit popia
-Lipat tiga segi dan gam dihujungnya dengan telur
-Goreng dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan