Jumaat, 18 Mei 2012
Pengat Ubi Kayu
Bahan-bahan:
-Ubi kayu ( dipotong kecil )
-1 cawan air gula merah ( gula dimasak terlebih dahulu dan ditapis )
-2 cawan santan cair
-2 cawan santan pekat
-1/2 cawan gula putih
-Daun pandan
-3 sudu besar biji sagu ( basuh dan tuskan )
-Sedikit garam
Cara-cara:
-Campur santan cair, ubi kayu, air gula merah, daun pandan dan gula putih ke dalam periuk
-Masak dengan api yang perlahan dan sentiasa dikacau
-Masukkan sagu biji, santan pekat dan garam
-Kacau hingga kuah pekat dan ubi empuk
-Tutup api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
Salam Kak Ana.. sedapnyer lama tak makan pengat ubi.. sedap2 erma ubi neh masak aper2pun.. nyum2 ni bawa mangkuk kosong nak join he he he
halamanku: wslm.hehehe jemput lh jamu mata ya ptg2 ni.
Catat Ulasan