Bahan A :
-Ayam
-3 mangkuk santan pekat
-5 sudu besar sos tomato
-2 sudu besar kerisik
-2 sudu besar gula merah
-Garam
Bahan B :
-3 biji bawang besar
-3 biji bawang putih
-4 biji cili merah
-2 sudu besar cili boh
Bahan C :
-Kulit kayu manis
-Buah pelaga
-Bunga lawang
-Bunga cengkih
Bahan D :
-2 sudu kecil jintan manis
-1 sudu jintan putih
-1 sudu kecil ketumbar
Cara-cara:
-Ayam digoreng separuh masak
-Angkat dan ketepikan
-Kisar Bahan B dan ketepikan
-Goreng Bahan D tanpa minyak dan kisar menggunakan pengisar kering dan ketepikan
-Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumiskan Bahan B hingga naik bau
-Masukkan Bahan D yang dikisar tadi
-Masukkan Bahan C, kacau rata
-Masukkan sos tomato, gula merah dan santan, masak hingga pekat
-Setelah pekat, masukkan ayam, kerisik dan garam
6 ulasan:
Assalamualaikum akak..
sedapnya tgk kerutub ayam tu.... menyelerakan...
diana: wslm.boleh lh ....baru pertama kali mencuba resepi ni.
Assalam. Lama tak ke dapur sebab lalulintas kat situ sentiasa sibuk. Kerutup ayam ni nampaknya menggesa Pak Temuk melawan lalulintas. Dari gambarnya dah jelas enaknya.
temuk: :) boleh lh utk mkn sndri.....dah lama x singgah cni.jemput dtg lgi.
Assalam..
Baru kali ni dengar nama kerutup ayam ni..mngkin selama ni makan je kut x penah tanya apa namanya
ozzy:wslm.saya pun baru prtama kali mencuba resepi ni.
Catat Ulasan