![]() |
Maman sebelum dijeruk |
Bahan-bahan:
-Maman
-Air masak
-Sedikit nasi
-Garam
Cara-cara:
-Maman disiang ( dipatah-patahkan )
-Basuh dan toskan sebentar
-Isi dalam balang
-Tuang air ke dalam balang ( mengikut paras maman )
-Isi sedikit nasi dan garam
-Biarkan hingga 3 hari baru boleh dimakan ( tak payah isi dalam peti )
-Jika rasa tawar, boleh tambah garam-Jika nak maman tahan lebih lama, seeloknya simpan dalam peti setelah cukup 3 hari ( maman dah jadi jeruk )
8 ulasan:
feveret sue jugak ni..
salam ana..
kecur air liur tengok jeruk maman tu... memang suka sangat2! ana beli kat mana maman segar tu? kat pj ni ada ke jual ye... sy jarang pegi pasar pj atau pasar mlm.. agaknya ada tp sy yg tak nampak.. hehe..
sue: hehe sama lh kita.
madihaa:wslm.maman ni saya bli kat pasar tani seksyen 17.pasar tani kat cni hari khamis.hanya mak cik ni sorang je yg jual maman ni.tapi nasib lh kadang2 xde.klau nk g cari cuba tngok2 kat mak cik yg jual sayur kampung.gerai dia sebelah org jual kelapa muda.
madihaa:pembetulan tmpt tadi.....seksyen 17 PJ.
mekasih ana... hari keje payah skt nk merona..hehe...
sedapnya.. makan nasi panas panas..lauk ni aja atau buat masak lemak ...
lama betul tak makan jeruk maman..
nikths: :)
Catat Ulasan