Ahad, 27 Februari 2011
Kuih Lompang
Bahan-bahan:
-3 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung ubi
-1 cawan gula pasir
-3 cawan air
-1 sudu besar air kapur
-Daun pandan, kelapa parut putih ( dicampur sedikit garam )
-Pewarna pilihan sendiri
Cara-cara:
-1 cawan air dimasak dengan gula ( isi daun pandan )
-Sejukkan dahulu air gula yang dimasak tadi
-Masukkan lebihan air tadi ( 2 cawan ) ke dalam tepung beras, tepung ubi dan air kapur
-Gaul hingga sebati
-Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diisi warna pilihan
-Sapu sedikit marjerin pada acuan
-Tuang adunan tadi
-Kukus selama 20 minit
-Hias dengan kelapa parut putih
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
8 ulasan:
kakkkkk my peberet
nak satu ketui leh? ehehe
rose:hehehe .ambik lah
ptg2 ni klu dpt cam ni..mmg sedap!
chempaka aziz:btol2
Assalamualaikum Ana...
Lama tak buat kuih lompang ni...boleh buat minum2 petang....
linrosly:wslm.trima kasih singgah kt cni
ishk....sedap nya kuih lompang...kuih peberet mak saya ni...
ady:sama lh kita
Catat Ulasan