Bahan-bahan:
-Daging
-3 mangkuk santan pekat
-1 bungkus kecil rempah kurma daging
-5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, halia ( Dihiris )
-1 batang serai
-2 ulas bwang besar ( Belah empat )
-3 biji kentang ( Belah dua )
-2 biji lada besar ( Belah dua )
-Bunga lawang , bunga cengkih. kulit kayu manis, buah pelaga
-Sedikit minyak ( Untuk menumis )
-Garam
Cara-cara:
-Tumis bahan yang dihiris
-Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
-Masukkan rempah kurma dan serai
-Biar hingga pecah minyak
-Masukkan daging, gaul rata
-Masukkan santan dan kentang
-Setelah mendidih, masukkan bawang besar dan lada besar
-Masukkan garam
-Stelah daging empuk, tutup api
6 ulasan:
salam....
sedap tu lama tak makan kurma daging..hehe
my little diary:sesekali mkn sedap jg
dah lamaaaaaaa tak mkn kurma.akak penah buat sop letak serbuk kurma?kira ala2 mamak punya kurma.
anie,Nagoya:boleh lh tu
Salam....
Kak Lin Juga Dah Linkkan Blog Ni Kat Blog Kak Lin....Kak Lin Suka Byk Resepi Kak Sini.....
"Kurma Daging" Sedap Tu...
lin Rosli:alaaaa resepi biasa2 je yg luar biasa tak pandai....
Catat Ulasan