Sabtu, 27 November 2010
Kek Masam Manis
Bahan-bahan:
-8 biji telur
-1 cawan marjerin
-3 1/2 cawan biskut lemak Hup Seng ( Mesin kering hingga hancur )
-1 1/2 cawan susu pekat
-1 sudu vanila
-Asam Haw Flakes
Cara-cara:
-Pecah telur, asingkan putih telur dan kuning telur
-Pukul putih telur hingga kembang, masukkan marjerin dan susu
-Pukul sebentar, masukkan kuning telur dan vanila
-Masukkan biskut lemak dan gaul rata
-Bahagikan kepada 4 bahagian
-Isi pewarna yang berlainan
-Saya sukat 3 senduk untuk setiap bahagian
-Kukus selapis demi selapis
-Setelah masak lapisan yang mula-mula, angkat
-Susun asam dan tuang lapisan yang kedua
-Kukus sehingga habis
-Sejukkan dulu, baru potong
P/S : Seeloknya alas dengan kertas minyak dan sapu marjerin pada kertas minyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
9 ulasan:
Cantik...sweet.....sodap tuuuu
wow!!
menarik & tertarik la....
mamawana:klau nk tau rasanya kna lah cuba buat .
Ena:cerewet skit nk membuat kek ni . ambik masa lama skit utk menyiapkanya.
wah nampak sedap ni....nak tanya skit...kek ni guna tepung apa yer?..tak nampak pula akak tulis tepung.
nieza:sya tak gunakan tepung kek ni
Salam Ana,
Yatie mmng suka kek asam manis ni...tapi tak pernah guna biskut lemak, biasa guna biskut tawar keras jek..
yatie:boleh jg guna biskut tawar
mmg lecehkan wat kek ni tapi sedap...
cekodok:btol2 mmg cerewet skit nk buat kek ni tapi sedap.puji sendiri...hehehe
Catat Ulasan