Sabtu, 21 Ogos 2010
Lompat Tikam
Assalamualaikum. Arini nak kongsi resepi lompat tikam. Kuih ni selalunye orang isi dalam loyang, tapi saya isi dalam bekas macam ni supaya senang mase nak makan nanti terus isi air gulanya, tak payah nak potong-potong dah.
-----------------------------------------------------
*Bahan-bahan air gula:
-1 cawan air gula merah ( Masak dulu dan tapis, dapatkan 1 cwn air gula )
-1/2 cawan gula putih
-1 helai daun pandan
*Cara:
-Masak semua bahan di atas hingga mendidih
-----------------------------------------------------
*Bahan-bahan lapisan hijau:
-1 cawan tepung beras
-2 sudu besar tepung jagung
-3 cawan santan
-1/2 cawan air daun pandan ( Campur sedikit pewarna hijau )
-1 sudu besar air kapur
-1 sudu kecil garam
*Cara:
-Campur semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan
-Setelah masak isi dalam bekas
-----------------------------------------------------
*Bahan lapisan putih:
-1 1/2 cawan tepung beras
-2 sudu besar tepung jagung
-4 cawan santan
-Sedikit garam
*Cara:
-Campur semua bahan ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan
-Setelah masak, isi di atas lapisan hijau
------------------------------------------------------
*Bahan pulut:
-Pulut
-Air, garam dan sirap
*Cara:
-Masak pulut seperti masak nasi
-Isi air dan sirap
-Sirap- untuk mendapatkan warna merah
-Setelah pulut masak, isi di atas lapisan putih
-Apabila hendak makan, curahkan air gula
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
19 ulasan:
wah meriah betul lompat tikam dia... biasa kat pahang ni ada 2 color je..ijau & puteh..nak kena try la lompat tikam Ana ni he he
rasli : klau isi pulut lgi sedap
he he kalau banyak isi..harga pon kena naik la ya he he
rasli : btol2 harga pn mesti naik skit lah.pulut pn mahal skrg.....
linn tak pernah mkn tpi mmg pernah dengar kuih nie... menarik betul kaler dier....
salm ramadhan..
tq singgah umah ciklinn... meh kita tukar2 link
ciklinn ; cuba lh rasa kuih ni sedap
Cantek dan menarek lompat tikam awak ye, nampak mcm ABC je. Org perak mcm akak ni panggil lepat tikam tp kaler puteh atau hijau je.Pd bulan pose je arwah mak buat kueh ni..
p3chandan ; lompat tikam klau tambah dgn pulut lgi sedap.cuba lah
sedapnya.. lama tak mkn lompat tikam ni..
idzalia: sesekali bolehlah buat
salam..
sedapnya lompat tikam
sampai terlompat2 ni..
he he..
zulkbo : hehehe
ouh ! ini ! saya suka makan <3
rneszaine : jemput mkn
sebelum ni mmg tak kenal pon lompat tikam..
kalau sebelah utara memang xda makanan ni...
hehe...
gadis kampung separa bandar : cuba lah mkn sekali kuih ni......mna tau suka
salam ana..dtg singgah..kreatifnya lompat tikam tu..
fara dean : utk mkn sndiri boleh lah isi dlm bekas macam ni tpi klau utk jual rasanya x sesuai kot
teringat blog lompat tikam..hehehe
latest post,
Budak Universiti Malaya murtad sebab putus cinta?
Catat Ulasan